Τηλ: 2644022605 | Κινητό: 6944913337 | E-mail: oinos.petrinohorio@yahoo.com | Facebook Youtube 

Συγκομιδή σταφυλιών / Ο Τρύγος

Related Articles

Συνηθίζεται να λέγεται ότι “ένας λευκός οίνος χωρίς άρωμα δεν έχει τίποτα”.

 

Η συγκομιδή των σταφυλιών όπως και η διαλογή τους που γίνεται τσαμπί-τσαμπί και πραγματοποιείται από τους ανθρώπους που εργάζονται στο κτήμα με τη χειρονακτική μέθοδο.

Η διαδικασία του Τρύγου ξεκινά στα τέλη Αυγούστου και ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτώβρη με τελευταία τα αμπέλια των οποίων η ωρίμανση απαιτεί παραπάνω ημέρες από άλλα είδη.

Συγκομιδή των λευκών σταφυλιών
Συνηθίζεται να λέγεται ότι “ένας λευκός οίνος χωρίς άρωμα δεν έχει τίποτα”. Όταν λέμε άρωμα στην προκειμένη περίπτωση εννοούμε κυρίως το άρωμα των σταφυλιών και όχι το δευτερογενές άρωμα που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια μιας υγιούς αλκοολικής ζύμωσης. Μόνο το δευτερογενές άρωμα δεν αρκεί για ένα λευκό οίνο ποιότητας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, επομένως, η συγκομιδή των λευκών σταφυλιών να γίνεται την κατάλληλη στιγμή της ωριμότητας που να συμπίπτει με την ύπαρξη δυνατού αρώματος. Η κατάλληλη αυτή στιγμή εντοπίζεται πριν από την πλήρη ωρίμανση του σταφυλιού.
Εκτός από το άρωμα, η υγιεινή κατάσταση του σταφυλιού επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του παραγόμενου οίνου.


Τα λευκά σταφύλια οφείλουν να συγκομίζονται και να μεταφέρονται στο οινοποιείο προσεκτικά και χωρίς ταλαιπωρία, έτσι ώστε να μένουν ακέραια. Η συγκομιδή σε μικρά κιβώτια συντελεί στην αποφυγή της πρόωρης έκθλιψης και της εκχύλισης των συστατικών των στερεών μερών του σταφυλιού, ανεπιθύμητες στην παραγωγή λευκών οίνων ποιότητας.

Στη συνέχεια γίνεται ο διαχωρισμός τσαμπιού και ράγας ώστε να γίνει η ζύμωση για περίπου 10-15 ημέρες ενώ λαμβάνει χώρα η αποθήκευσή του σε ειδικές δεξαμενές.


Για τους ντόπιους, στο Πετροχώρι, ο τρύγος αποτελεί ένα είδος ιεροτελεστίας αφού στα τέλη Σεπτεμβρίου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ετήσιας παραγωγής των σταφυλιών.

Advertismentspot_img

Popular stories